SIS Nyhetsbrev
Dela:
 
 
 
 
Mars 2018
 
 
 
Tre råd för att lyckas med
digitalt lärande
 
 
Vi frågade Frida Monsén, författare och konsult inom skolområdet om hur digitala arbetssätt kan öka motivationen och utveckla lärandet i skolan?

Läs Fridas tips och ta reda på mer om it-standarder i skolans värld >>
 
Så mäter man upp en bostad
 
 
En ständigt efterfrågad informationsbroschyr på SIS är "Så mäter du din bostad". Mätning av area på hus och lägenheter ska förstås göras enligt gällande regler. Felaktigheter eller otydligheter kan leda till tvister. I broschyren hittar du en överblick av mätreglerna. Fullständig information får du i standarden som nu är under revidering.

Läs mer och ladda ner >>

Vill du delta i standardiseringsarbetet? >>
 
Guide för bättre brandskydd i byggnader
 
 
SIS har tagit fram en guide som ska ge byggbranschen vägledning i att tillämpa standarder för kvalitetssäkring av brandskydd. Michael Strömgren, ordförande i SIS/TK 181 berättar här om standarder kring brandsäkerhet i byggnader, och varför det finns risk för att bränder liknande den i Greenfell Tower i London kan hända igen.

Mer om guiden Byggnadstekniskt brandskydd >>
 
Ny guide för svetsbeteckningar
 
 
Kommittén för svetsbeteckningar har tagit fram en ny utgåva av SIS-GUIDE 8 anpassad till SS-EN ISO 2553:2014. Den ger en sammanfattning av principerna enligt system A i SS-EN 2553:2014. Samtliga grundsymboler och tilläggsbeteckningar finns illustrerade. Guiden är en inplastad A4 sida som är ett praktiskt hjälpmededel i det dagliga arbetet.

Här hittar du guiden >>
 
Bättre kundbemötande med 
standard för kundkontaktcenter
 
 
Jobbar du med kundkommunikation på distans i form av kundservice, telemarketing, support eller informationstjänster? En ny standard för kundkontaktcenter ska skapa kvalitet i mötet mellan kund och kundkontaktcenter genom att ställa specifika krav på både uppdragsgivare och kundkontaktcenter.

Läs mer om hur tillämpning av standarden kan vara en konkurrensfördel >>
 
Standarder för kulturarvsområdet blir kostnadsfria under tre år
 
 
Riksantikvarieämbetet och SIS, Swedish Standards Institute, har slutit ett avtal som innebär att närmare 30 europeiska standarder blir tillgängliga för kulturarvsområdet. Från den 1 januari kan standarderna laddas ner utan kostnad av företag, myndigheter och organisationer som är verksamma i Sverige. Syftet är att öka tillämpningen av standarder på kulturarvsområdet och pröva nyttan av standarderna under tre år.

Läs mer om stödet för kulturarvsfrågor >>
 
SIS startar arbete för säkra och bra hälso- och sjukvårdsappar
 
 
Från läkarmöten i mobilen och hjälp att hålla koll på blodsockret till stöd att sluta röka – i dag fullkomligt exploderar marknaden för hälsoappar. Men kan vi verkligen lita på hjälpen vi hittar via App Store och Google Play? Nu startar SIS arbetet med att ta fram specifikationer för säkerhet och kvalitet hos hälsoappar.

Läs artikeln här >>
 
Smart industri – standarder höjer värdet av innovationer
 
 
It-standarder behövs för att driva på utvecklingen mot en smart industri när data har blivit världens mest värdefulla resurs. Kenneth Swope på Boeing som är en av medlemmarna i ISO:s strategiska grupp för Smart Manufacturing menar att det är standarder som skapar möjligheter för innovationer att uppnå maximalt värde.

Läs intervjun med Kenneth Swope >>
 
Tina bloggar
 
 
Medarbetarna är företagens viktigaste resurs, men lever företagsledare alltid som de lär? Den frågan ställer sig Tina Bohlin, projektledare på SIS i sitt senaste blogginlägg i Kvalitetsmagasinet. Hon tycker att de mest angelägna frågorna att förbättra är stress och belastning samt chefs- och ledarskapsfrågor - faktorer som lyfts i den senaste utgåvan av ISO 9001.

Läs bloggen här >>
 
EU:s handlingsplan för plastavfall
 
 
Alla plastförpackningar i EU ska kunna återvinnas senast 2030, företags återvinning av plastavfall ska bli lönsam och nya kvalitetsstandarder för återvunnen plast ska införas. Den första EU-strategin för plast är här – och visar vägen mot en mer cirkulär ekonomi. Vi listar SIS pågående standardiseringsarbeten som är kopplade till planen och som kommer få stor inverkan på hur plast används framöver.

Vill du delta? Läs artikeln >>
 
Vad kostar företags miljöpåverkan?
 
 
Det finns olika sätt att mäta kostnader för miljöpåverkan. Men bristen på gemensam standard gör det svårt att veta vad olika siffror representerar. Nu tar ISO fram en ny standard – på svenskt initiativ.

Läs om den nya standarden >>
 
Standardisering startar för trycksårsprevention
 
 
Trycksår orsakar stort lidande för patienten och höga kostnader för samhället. Det är ett viktigt område för både sjukvården och konsumenterna och ger samtidigt en möjlighet för företag att vidareutveckla och förbättra sina produkter. Just nu startar flera arbetsgrupper som ska ta fram standardiserade testmetoder för skjuvning, rengöring och desinfektion, slitstyrka, mikroklimat och tryckfördelning. Fler deltagare i arbetet är välkomna!

Läs mer >>
 
Ny standard för operationstextilier – komplett specialarbetsdräkt
 
 
Nu är den efterlängtade standarden för en komplett specialarbetsdräkt för operation publicerad. Standarden kommer att vara en tillgång i upphandlingar för att kunna säkerställa kvalitet och patientsäkerhet.

Läs mer om standarden >>
 
 
 
 
 
Välkommen till SIS
 
 
Den 26 april är det dags för en fullspäckad SIS-dag. Då har vi ordförandeträff, fullmäktigemöte och seminarium med intressanta talare som berättar hur de arbetar strategiskt tillsammans med oss för att utveckla internationella affärer. Vi är också stolta över att ISO:s styrelseordförande John Walter från Kanada deltar under dagen. Det ska bli spännande att höra honom berätta hur han ser på utvecklingen av världshandeln i dagens storpolitiska läge.

SIS-seminarium, program och anmälan

SIS ordförandeträff, program och anmälan

SIS fullmäktigemöte, anmälan
 
 
 
 
 
Träffa SIS på Panndagarna
 
Besök SIS monter på Panndagarna i Örebro den 17-19 april. Där kommer SIS tekniska kommittéer 300, 407, 408, 423 samt 601  finnas representerade. Panndagarna är en årlig konferens om teknikutveckling inom el- och värmeproduktion samt andra aktuella ämnen, såsom styrmedel, miljö och underhåll.
Varmt välkomna att besöka oss! 

17-18 april, Örebro >>
 
 
 
 
 
SIS Seminarium på gång

 
El-cykel seminarie
Som en följd av stor efterfrågan i hela Europa har det tagits fram en ny standard som ställer krav på elcyklar. Standarden specificerar säkerhets- och prestandakrav för design, montering och provning.

Stockholm 7 mars >>


Världspremiär för ISO 45001! Äntligen är Ledningssystem för arbetsmiljö – Krav och vägledning här! Välkommen på kostnadsfritt seminarium om nya standarden för arbetsmiljöledning, ISO 45001 den 15 mars i Stockholm. Standarden kommer ersätta OHSAS 18001.

Stockholm 15 mars >>


Europeisk standard för säkra trampolinparker
Vilka krav ska ställas på trampoliners konstruktion för att de ska vara säkra? Inför att arbetet med att skapa ny europeisk standard för säkra trampolinparker startar bjuder SIS in till ett kostnadsfritt intressentmöte.

Stockholm 19 mars >>


Tjänste- och servicemodell för trygghetslarm
Dags för en tjänste- och servicemodell för trygghetslarm. Ta chansen att påverka det europeiska arbetet! Välkommen på frukostseminarium.

Stockholm 23 mars >>


Workshop - Kvalitetskrav för hälsoappar
SIS bjuder in till workshop om hur vi i Sverige kan utveckla krav och stöd för att få relevanta hälsoappar som underlättar upphandling och användande.

Stockholm 5 april >>


Informationsmöte standardisering hjälpmedel
Välkommen på informationsmöte om aktuella frågor inom hjälpmedelsstandardisering. Fokus kommer ligga på hygien-hjälpmedel, gånghjälpmedel, terminologi och klassifikation
(ISO 9999) samt allmänna krav för hjälpmedel

Stockholm 12 april >>


Agenda 2030 och  ledningssystemstöd till svenska kommuner, landsting och regioner
SIS bjuder in till seminarium för att diskutera hur Sverige kan, med hjälp av Agenda 2030, förbättra sin ledningssystemstandard för hållbar utveckling i kommuner, landsting och regioner.

Stockholm 19 april >>


Låt standard bli ett effektivt arbetsverktyg
Välkommen till SIS kostnadsfria frukostseminarier. Vi erbjuder 6 seminarietillfällen under våren.

Ort, datum och anmälan >>
 
 
 
 
 
Är det dags för nästa steg i karriären?
Boka vårens utbildningar
 
För info och anmälan...
 
BOKA  
 
 
 
 
 
Företagsanpassade utbildningar - från nuläge till målläge
 
De flesta av våra utbildningar kan genomföras på plats ute på ditt företag! Tillsammans går vi igenom innehåll och utformning så att utbildningen anpassas till deltagarnas förkunskaper och er verksamhet.

För mer information >>
 
 
 
 
 
Nya ordföranden i SIS tekniska kommittéer 
 

Mats Renard har utsetts till ordförande för TK 344 Hjälpmedel för personer med funktions-nedsättning. Mats är sjukgymnast och arbetar som regional samordnare i kommunförbundet Skåne, han representerar nationella nätverket för hjälpmedelschefer inom SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.
”Jag ser med glädje och förväntan fram emot uppdraget som ordförande i TK 344. Ett av flera mål är att Sveriges hjälpmedels-verksamheter ska bli mer delaktiga i standardiseringsarbetet kring hjälpmedel”


Till ny ordförande för TK 331 Laboratoriemedicin har utsetts Lars Björndahl som är läkare och verksam vid ANOVA vid Karolinska Universitetssjukhuset, som arbetar med andrologi och sexualmedicin. Lars har lång erfarenhet av att leda olika grupper och organisationer både nationellt och internationellt och han är också internationellt aktiv inom olika organisationer så som bla WHO.


Torbjörn Lövdahl från Cargotec Sweden AB – Kalmar, har sedan årsskiftet tagit över rollen som TK-ordförande i TK 221 Industritruckar. Torbjörn är Manager, Product safety and Processes och har under många år varit engagerad i standardiserings-arbetet inom TK 221.


Ola Håll är ny ordförande för
TK 411 Provtagning, kalibrering och mätning av flytande och gasformiga bränslen. Ola är produktchef på Emerson Automation Solutions och arbetar som specialist inom segmentet flytande naturgas (LNG) med att utveckla Rosemount-produkterna till den marina LNG- och LPG-industrin. Ola deltar aktivt i kommittén sedan 2009 och deltar också som expert inom olika ISO- och API-arbetsgrupper.


Daniel Stenmark Eriksson är VD och grundare av SEMA-TEC AB och har sedan årsskiftet gått in som ny ordförande för TK 491 Uppmätning av verktygsmaskiner. Daniel har mer än 20 års erfarenhet av vibrationsmätning, analys och maskindiagnostik och vi önskar honom stort lycka till i hans nya roll!


Vi välkomnar Mikael Johansson in i rollen som ny ordförande för ISO/TC 110/SC 2 Safety of powered industrial trucks! Mikael har en mångårig erfarenhet av riskanalys och maskinsäkerhets-arbete och arbetar idag för Toyota Material Handling Manufacturing Sweden, som chef över Complete Machine Engineering och Senior Engineers and Norms/regulations.
 
 
 
   
 
Mest lästa artiklar:
Spacer
 
 
 
 
 
 
Spacer