SIS Nyhetsbrev
Dela:
 
 
 
 
December 2017
 
 
 
En dag med standarder
 
 
 
Nya internationella standarder för en mer hållbar finansbransch
 
 
 
Kvalitetsledning kan betyda livskvalitet
 
 
I år kom en reviderad upplaga av den så kallade Äldrestandarden som kan användas som stöd i arbetet med utveckling av äldreomsorgstjänster. "I slutändan handlar kvalitetsledning inom äldreomsorgen om att frigöra med tid för att finnas där för de äldre", säger Jonas Sundling, kvalitetsutvecklare i Danderyds kommun.

Läs en intervju med Jonas från årets Kvalitetsmässa >>
 
Vad är kvalitet på ett HVB-hem?
 
 
 
Vården ur patienternas perspektiv
 
 
SIS satsar nu på standardiseringsarbete för patientdelaktighet i personcentrerad vård. Myndigheten Vård- och omsorgsanalys presenterade nyligen en rapport, ”Vården ur patienternas perspektiv – 65 år och äldre” som visar att åttio procent av patienter över 65 år nöjda med den vård de fått det senaste året. Samtidigt konstateras att andelen patienter som upplever att deras läkare känner till deras medicinska historia är relativt låg.

Läs om standardiseringsarbetet >>
 
Remisssvar: På lika villkor!
 
 
 
Guide till ökad tillgänglighet
 
 
Riktlinjer för att beakta och inkludera tillgänglighet i standarder, ISO Guide 71 (CEN Guide 6) – så kallas en vägledning för att hjälpa standardutvecklare tänka på människors olika tillgänglighetsbehov. Guiden kan även vara till nytta för tillverkare, produktutvecklare, tjänsteleverantörer och utbildare som vill bli mer insatta och utveckla sina varor eller tjänster så att de är anpassade till fler.

Läs guiden här >>
 
Hon är en av Sveriges första certifierade innovationsledare
 
 
Anna Ponzio på Jernkontoret är en av de första som blir certifierad innovationsledare enligt ISO 17024. Certifieringen är en del av ett projekt som ska göra innovationsledare till en profession. Och bidra till bättre innovationsförmåga i svenska organisationer.

Läs intervjun med Anna Ponzio >>
 
Standarder ett stöd i GDPR-arbetet
 
 
Glöm inte standarderna som verktyg i GDPR-arbetet. ISO 27000-serien hjälper dig att arbeta systematiskt och långsiktigt med informationssäkerhet. Läs artikeln där forskaren Hans Hedbom delar med sig av sina tankar och erfarenheter. "Arbetet med hur standarder kan stödja fortsätter att utvecklas. Det kommer att hända mycket på området", säger han.

Läs hela artikeln >>
 
Ny unik standard för arbetsmiljö
 
 
Just nu pågår det sista arbetet med att ta fram en helt ny global standard för arbetsmiljö ISO 45001 och Sverige leder det internationella sekretariatet. "Den nya standarden är anpassad till den nya strukturen för ledningssystem vilket gör den lätt att koppla samman med till exempel ISO 14001 och 9001", säger Stefan Larsson.

Läs mer om arbetet med standarden >>
 
Tina Bohlin bloggar om ISO 9001
 
 
Har du sett att vår kvalitetsledningsexpert Tina Bohlin bloggar i Kvalitetsmagasinet? I sitt senaste inlägg tar hon upp kritiken som ibland riktas mot en av hennes favoriter, nämligen välkända ISO 9001. "Visst kan man ta fram ett byråkratiskt, krångligt och ineffektivt kvalitetsledningssystem 'enligt ISO 9001' (tyvärr gör också många organisationer det), men att skylla sitt dåliga kvalitetsledningssystem på ISO 9001 är direkt inkompetent" skriver Tina. Att göra saker krångligt och skapa en uppsjö av onödiga, tunga dokument är knappast standardens fel.

Läs hela Tinas blogginlägg >>
 
SIS supportar Urban ICT Arena
 
 
SIS går in som supporting partner i testbädden Urban ICT Arena där startups får förutsättningar att utveckla smartare städer. Hållbara och uppkopplade städer kan låta som en framtidsvision, men mycket av tekniken finns redan. "Det som behövs är framför allt en förändring av attityder", säger programchef Petra Dalunde.

Läs artikeln om testbädden ur Magasinet S >>
 
SIS erbjuder språktjänster
 
 
Kanske behöver ditt företag eller din organisation ta ett nytt grepp om språkbruket? Vi har språkexperter som erbjuder hjälp med att språkgranska, korrekturläsa, definiera begrepp och mycket mer.

Läs om språkkonsulterna >>
 
 
 
 
Save the date
 
Den 26 april 2018 är det dags för en fullspäckad SIS-dag. Ordförandeträff, fullmäktigemöte och seminarium med intressanta talare som berättar om hur vårt samarbete bidrar till att utveckla svensk handel och skapar välstånd i Sverige.

Boka in den 26 april 2018.
Mer information kommer! 
 
 
 
 
Ny vice ordförande i SIS styrelse
 
SIS styrelseledamot Ulrika Francke är nu vald till vice ordförande i styrelsen (från och med senaste styrelsemötet 30 november).
"Vi är mycket glada över att ha med Ulrika i styrelsen och att hon nu också blir vice ordförande. Genom henne får vi både tillgång till ett mycket brett nätverk och stor erfarenhet inom samhälls-byggnadssektorn. Framförallt är hon engagerad i ett antal utvecklingsprojekt som BIM Alliance och IQ samhällsbyggnad. Ulrika är dessutom en mycket erfaren styrelseledamot", säger SIS vd Thomas Idermark.
 
 
 
 
SIS Seminarium på gång
 

Hälsoapparna blir fler och fler, men hur garanterar vi kvaliteten? SIS bjuder in till dialog om nytt europeiskt arbete gällande kvalitetskrav för utveckling av hälsoapplikationer. Välkomna den 16 januari på frukostseminarium!

Stockholm 16 januari
 
 
 
 
Låt standard bli ett effektivt arbetsverktyg

 
Succén fortsätter med SIS kostnadsfria frukostseminarier. 
Under våren kan du träffa oss på följande datum och orter:

30 januari - Stockholm
6 februari - Malmö
22 februari - Göteborg 
 

Mer info och anmälan >>
 
 
 
 
Är det dags för nästa steg i karriären?
Boka vårens utbildningar
 
För info och anmälan...
 
BOKA  
 
 
 
 
Nya ordföranden i SIS tekniska kommittéer
 
Magdalena Sterley har blivit vald till ordförande för SIS/TK 162 Lim och limningsteknik. Magdalena är i grunden civilingenjör inom mekanisk träteknologi. Hon har sedan 2004 varit anställd på SP (numera RISE). På RISE arbetar Magdalena som forskare med fokus på provning av trämaterial och under de senaste tre åren med brandprovning, där hon har tagit fram en standard för att mäta brandmotståndet hos limfogar. Sedan 2006 har Magdalena deltagit i standardiseringen inom SIS/TK 162 Lim och limningsteknik och hon har även deltagit som expert inom CEN/TC 193 Adhesives.


Bertil Wolgast, KIWA Sverige AB, är omvald till ordförande i TK 199 Skorstenar. Bertil är handläggare av typgodkännanden och intyg för tillverkningskontroll (CE-märkning) och sakkunnig inom områden som CPR, Construction Products Regulation, samt för skorstenar hos Kiwa Sverige. Sedan 2008 har Bertil deltagit i standardiseringen inom TK 199 Skorstenar och som ordförande sedan 2015.


Peter Blomdahl är ny ordförande för SIS/TK 172, Värdeförvarings-enheter. Peter är Civilingenjör (Maskin Hållfasthetslära, Chalmers) och Civilekonom (Göteborgs Universitet). Han har är chef på Robur Safe sedan 2005. Peter är sekreterare i Eurosafe sedan 2009. Eurosafe är den största tillverkarorganisationen i Europa med mer än 110 medlemsföretag i 14 länder. Peter har deltagit i SIS/TK 172 i ca 10 år. Peter deltar i CEN/TC 263/WG 1 (Secure storage of cash, valuables and data media/Burglary resistance) som svensk expert sedan 2013.
 
 
 
 
Namnbyte
 
TK 477 Skeppsteknik byter namn till TK 477 Skeppsteknik och Marin Teknologi.
 
 
   
 
Mest lästa artiklar:
Spacer
 
 
 
 
 
 
Följ oss på:
 
 
 
Spacer