SIS Nyhetsbrev
Dela:
 
 
 
 
April 2018
 
 
 
Framtidens digitala vård under utveckling
 
 
Se den korta filmen om Sigvard 10 år som har typ
1-diabetes. Med hjälp av digital teknik – i klockor och telefoner - kan Sigvard och hans familj hålla koll på hans blodsockernivåer. I vårens nummer av Magasinet S på tema e-hälsa läser du om de digitala lösningarna som gör oss mer involverade i vår egen hälsa och ändrar förväntningarna på hur sjukvård ska bedrivas.

Läs hela reportaget om Sigvard >>
 
Nytt projekt för hållbar textil värdekedja
 
 
Digitala lösningar kan möjliggöra effektivare återvinning. Lisa Schwarz Bour på Swerea är expert på området och tillsammans med bland annat SIS deltar hon i ett Vinnovaprojekt som utvärderar ny teknik för spårbarhet, transparens och resurseffektivitet i textilbranschen. Ett exempel är RFID-teknik för identifiering och sortering av kläder.

Läs om projektet och lär dig mer om RFID >>
 
ISO:s ordförande sätter ljus på nyttan med internationell best practice
 
 
Vi är alla sammanlänkade i dagens globala ekonomi, det säger ISO:s president John Walter. Den här veckan besöker han SIS i Stockholm och pratar om en världshandel i förändring, hållbar utveckling och standardernas betydelse för länder som Sverige.

Läs intervjun >>
 
Smart planering och byggande 2018
 
 
Geoforum anordnar konferensen Arbeta smart inom planering & byggande 2018 i Kista den 2-3 maj. SIS är medarrangör och håller i ett så kallat breakout-spår den 3 maj om ramverk och standarder för geodata och fysisk planering. Detta spår ersätter i år konferensen Geodatastandardiseringens dag som SIS/TK 323 (geodatakommittén inom SIS) brukar arrangera.

Läs mer och anmäl dig till konferensen >>
 
Hur ska CE-märkningen se ut och vad betyder det?
 
 
Du köper elcykel, leksaker, köksredskap med mera med CE-märkning. Men vad vet du om märkningen? Bokstäverna CE är en förkortning för Conformité Européenne vilket betyder i överensstämmelse med EG-direktiven.

Här finns alla svar>>
 
Utveckling av servicerobotik för vården på ISO-nivå
 
 
Camanio Care blir den första svenska deltagande organisationen i det internationella standardiserings-arbetet inom robotikområdet. ”Marknaden för servicerobotik inom vården är relativt omogen men har en stark tillväxt. Vi ser ett stort behov att standarder inom detta område och dessa vill vi vara med och påverka. Kvalitet, användarvänlighet och säkerhet är viktiga områden när man inför smarta lösningar nära människors dagliga behov”, säger Daniel Berlin, Chief Technology Officer, Camanio Care.

Läs mer>>
 
Nyheter bland offentliga symboler
 
 
Hjälptelefon, eldplats, ridning… känner du igen alla symboler som används i offentliga sammanhang i samhället? SIS standard med publika informations-symboler har uppdaterats inför 2018 och 19 nya symboler har tillkommit. 

Läs om standarden och symbolerna >>
 
Så tar din organisation socialt ansvar - ladda ner vägledning
 
 
SIS har lett arbetet med att ta fram ett så kallat International Workshop Agreement, IWA, kring användning av ISO 26000, världens första och mest använda internationella standard för socialt ansvarstagande. Dokumentet, IWA 26, publiceras nu på svenska och är kostnadsfritt att ladda ned.

Ladda ned vägledningen >>
 
Uppdaterad standard för riskhantering
 
 
Skador på rykte eller varumärke, cyberbrott, politisk risk och terrorism. Det är några av de risker som dagens företag och organisationer runt om i världen möter. Den senaste versionen av riskhanterings-standarden ISO 31000 ger stöd i den ökande osäkerheten i samhället.

Läs mer>>
 
Västervik väljer 9001
 
 
Västerviks kommun implementerar ett nytt kvalitetsledningssystem i hela organisationen. ”Valet föll på nya ISO 9001 framför allt därför att det är ett välbeprövat system som finns över hela världen, och det är flexibelt på det sättet att systemet anpassas efter den verklighet man befinner sig i”, säger Esbjörn Grandalen processledare i Västerviks kommun.

Läs hela intervjun - om beslutet, synergieffekter, arbetsmiljö, vinster för medborgare och politiker >>
 
Ordning och reda i byggprojekt
 
 
Bra och sunda byggprojekt kräver koll på dokumentationen! För beställare, konsulter och leverantörer av nya bostäder finns stöd att hämta i Bygghandlingar 90 - handboksserien med best practice för bygghandlingar.

Bygghandlingar 90 >>
 
Europasatsning på hållbarhet i mellanstora städer
 
 
"En smart stad är inte statisk, den är flexibel och smidig, och har innovation som drivkraft för utveckling" Det säger Bernard Gindroz, standardiseringsordförande för både CEN och ISO:s kommittéer för smarta städer. Och nu sprider sig smarta städer-tänket utanför huvud- och storstäderna. SIS har tagit initiativ till en arbetsgrupp inom CEN för att diskutera och främja hållbar utveckling i små och medelstora städer.

Läs om standardernas roll i den hållbara staden >>
 
För första gången: en global standard för arbetsmiljöledning
 
 
Den nya standarden ISO 45001 tajmade metoo-rörelsen och ger vägledning i alla arbetsmiljöfrågor - inklusive i hur sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och mobbning kan stävjas på arbetsplatser.

Se filmen >>
Ta reda på mer om 45001>>
 
Framtidens vård – har du koll på begreppen?
 
 
Vad innebär egentligen e-hälsa? Svensk vård genomgår en av de mest dramatiska förändringarna någonsin med nya digitala lösningar och förväntningar på hur sjukvården ska bedrivas.

Vi reder ut några av begreppen för framtidens vård>>
 
SIS startar ISO-arbete för återvinning av plast
 
 
Det finns för få standarder för materialåtervinning av plast i EU och globalt. Men med hjälp av finansiellt stöd från Naturvårdsverket ska SIS nu starta ett nytt ISO-sekretariat för utveckling av standarder som kan bidra till ökad återvinning av plast.

Läs mer >>
 
 
 
 
Seminarier på gång
 

Nationell digitaliseringsstrategi för skolväsendet och
IT-standarder för lärande
Regeringen har beslutat om en nationell digitaliseringsstrategi för skolväsendet: ”Sverige ska vara bäst i världen på att tillvarata digitaliseringens möjligheter.” Kom och lyssna på två experter från SIS/TK 450 IT-standarder för Lärande som ger sin syn på sakfrågan och berättar om standardisering av berörda områden. Kostnadsfritt frukostseminarium på SIS, 8 maj.

Anmäl dig här >>

Konsumentsäkerhet och sexhjälpmedel
Den 17 maj arrangerar SIS ett lunchmöte för berörda aktörer på Solnavägen 1E om behovet av en internationell standard med krav och riktlinjer för konsument-säkerhet.

För mer information och anmälan: anna.sjogren@sis.se 

SIS informationssäkerhetsdag
23 maj samlas experter inom informationssäkerhet på SIS Conference Center i Stockholm. Under dagen får du svar på hur vår integritet påverkas av digitaliseringen. Självklart handlar en del av programmet om hur du implementerar GDPR.

Läs årets program och
anmäl dig här >>
 
 
 
 
 
Jobbar du i en kommun?
 
Då ska du ta en titt på SIS nya temasida för just dig!

Kommuner >>
 
 
 
 
 
Fortsatt arbete om hälsoappar
 
Som ett resultat av det stora intresset på SIS workshops om kvalitetskrav för hälsoappar har SIS/TK 334 bildat en ny arbets-grupp för appar.

Vill du veta mer eller är intresserad av att delta? >>
 
 
 
 
 
Vi söker dig med intresse för "stirring and mixing industrial equipment"
 
Ëtt nytt internationellt standardiseringsarbete påbörjas i CEN/TC 458 Stirring and mixing industrial equipment. Det första mötet hålls den 5 september i Paris och från SIS kommer nuvarande TK 227 Pumpar att bevaka arbetet. 

Vi söker fler intressenter som vill bidra i arbetet. >>
 
 
 
 
 
Han leder europeisk arbetsgrupp för lås
 
SIS har tagit den ledande rollen i den europeiska arbetsgruppen för låsstandarder. Här initieras de flesta mekaniska låsstandarder - som påverkar hundratals miljoner människor runt om i Europa. Inge Lidén från SEM Group har utsetts till Convenor i gruppen.

Läs mer >>
 
 
 
 
 
SIS bevakar ISO-arbete om havsmiljö - vill du delta?
 
Kommittén för Skeppsteknik och Marin teknologi satsar resurser på att under 2018 bevaka ärenden som berör havsmiljön och hur den på bästa sätt kan skyddas.

Intresserad? Läs mer>>
 
 
 
 
 
Nya ordföranden

 

Paul Lindström
är utsedd som teknisk expert i den svenska arbetsgruppen för ISO-standarder inom ISO/TC 130, Graphic Technology. Paul är auktoriserad revisor för kvalitetsledning enligt ISO 9001 och är delägare och teknisk redaktör på företaget Digital Dots.Birgitta Lytsy, hygienöverläkare, är ny ordförande för SIS/TK 333, kommittén för operationstextilier. "Jag ser fram emot detta uppdrag. Det är oerhört viktigt med standarder för operationstextilier eftersom vi som arbetar med vårdhygien på golvet varje dag behöver handfasta noggrant genomgångna riktlinjer att förhålla oss till", säger Birgitta.
 
 
 
 
 
Save the date
 
Redan nu kan du anteckna 11 – 12 september och Göteborg i almanackan. Då går nämligen den internationella kvalitets-konferensen Excellence Summit av stapeln på Swedish Exibition and Confrence Centre. 

Läs mer>>
 
 
 
   
 
Mest lästa artiklar:
Spacer
 
 
 
 
 
 
Spacer