SIS Nyhetsbrev
Dela:
 
 
 
 
November 2018
 
 
 
Människa och robot dansar
 
 

ABB:s industrirobot IRB 6620 har flyttat in på Stadsteatern i Stockholm och dansar i succéföreställningen Våroffer tillsammans med streetdansaren Fredrik Rydman. Säkerheten är av största vikt när människa och robot är nära
varandra – teknologi och standarder är i ständig utveckling.

Läs mer här>>
 
Ta reda på mer! Se filmen om utvecklingen mot miljövänliga förpackningar 
 
 
 
Vad är ett ledningssystem? Koll på begreppen!
 
 
Ett ledningssystem beskriver hur en organisation styr sin verksamhet. Det fungerar som ett verktyg för högsta ledningen att säkerställa att verksamheten bedrivs enligt fastställda rutiner och som ett stöd för medarbetarna i deras dagliga arbete. Ett ledningssystem kan ha olika inriktningar såsom till exempel kvalitet, miljö och arbetsmiljö.

koll på begreppen >>
 
Ständiga förbättringar i ledarutvecklingen
 
 
Skanska strävar mot att bli bäst i branschen på att hitta och vidareutveckla medarbetare. Standarderna är ett viktigt stöd i ett långsiktigt arbete. Vi ställer tre frågor till Mattias Magnell!

Läs Mattias svar >>
 
Tips för att vinna en upphandling
 
 
Man kan erbjuda bra pris och vara bäst i sitt hantverk, men förlora upphandlingen på andra grunder. Välkommen att kontakta oss om du vill ha vår hjälp att göra en analys av vad ditt företag behöver: nödvändiga standarder, utbildning till nyckelpersonal.

Läs mer här>>
 
Så fungerar självkörande bilar
 
 
Målet är att få fram säkrare, mer hållbara och mer effektiva lösningar än dagens. Det säger KTH-forskaren Anna Pernestål Brenden som är en dem som bidrar till omvandlingen av transportbranschen. Läs artikeln från höstens nummer av Magasinet S.

Läs hela intervjun>>
 
Jämförbart - miljödeklarationer för stål och aluminium
 
 
De svenska stålbolagen SSAB, Sandvik och Höganäs AB tar tillsammans med Jernkontoret och Stålbyggnadsinstitutet, SBI, initiativ till en ny europeisk standard för hållbar konstruktion i stål och aluminium. Standarden kommer att spela en viktig roll för möjligheten att jämföra miljövarudeklarationer från olika tillverkare.

Läs pressmeddelandet>>
 
Standardpodden sänder!
 
 
Du har väl inte missat SIS podd om ledningssystem och verksamhetsutveckling? Nu finns ett nytt avsnitt om ISO 45001 – världens första standard för arbetsmiljöledning.

Välkommen att lyssna>>
 
Drivkraft i bränslestandardiseringen
 
 
I utvecklingen av framtidens hållbara bränslen spelar standardiseringsarbetet en avgörande roll. Scania är ett av de företag som engagerar sig. ”Standarderna är centrala för utvecklingen av framtidens teknologi”, säger Eva Iverfeldt, drivmedelsansvarig Scania.

Läs hela intevjun>>
 
Hållbart stadsbyggande kräver samverkan
 
 
Han blev utsedd till Sveriges första tf riksarkitekt. Christer Larsson vill synliggöra arkitekturen och byggandets roll i utvecklingen av hållbara smarta städer.

Läs intervjun och ta reda på mer om SIS standardiseringsinitiativ för hållbara städer>>
 
Startskott i Sydney för den första visselblåsarstandarden
 
 
Den 5 november träffades medlemsländer inom ISO i Sydney för att diskutera upplägget för den allra första globala standarden för visselblåsning, Whistleblowing Management Systems – Guidelines. 45 länder har anmält intresse för att delta i arbetet.

Läs pressmeddelandet>>
 
Nu är den här: standarden för kvalitetssäkring av HVB
 
 
Möjligheten att vara på ett hem för vård eller boende, HVB, kan vara en avgörande faktor i en människas liv. Det är viktigt att kvaliteten på omsorgen inte avgörs av vilken utförare som driver HVB-hemmet eller var i Sverige hemmet ligger. Nu är en ny standard klar som ger vägledning i hur man kan jobba med kvalitet i HVB-verksamheter.

Läs pressmeddelandet här>>
 
Nya ISO 19011 snart på svenska
 
 
"ISO 19011 är en utmärkt vägledning för alla som arbetar med revision av ledningssystem. Jag hoppas att fler företag och organisationer drar nytta av den nya, uppdaterade versionen", säger Jan Lenning, doktorand inom området revision.

Läs mer>>
 
Sverige bildar internationell grupp för plaståtervinning
 
 
Det är nu klart att Sverige ska driva en ny internationell arbetsgrupp inom ISO för plaståtervinning. Beslutet togs under den årliga ISO-mötesveckan för plast som nyligen hölls i Japan. Ordförande blir Kristin Geidenmark Olofsson, innovations- och hållbarhetschef på Trioplast.

Läs pressmeddelandet>>
 
Nya personalplagg för vården på gång – fyra standarder snart klara för remiss
 
 
Kommittén för sjukvårdstextilier (SIS/TK 332) är på gång att färdigställa standardförslag och tillskärningsmönster för fyra personalplagg för vården. En standard för muddbyxa är helt ny, medan de andra existerande standarderna publicerades för 8 till 26 år sedan och är i behov av uppdatering och anpassning till dagens textiliekrav och behov gällande passform och komfort. För att säkerställa passform och komfort för personalen har plaggen provats på personal på Södra Älvsborgs sjukhus och Sunderby sjukhus. De aktuella standarderna är: 
- SS 8760119 Byxa för personal med benmudd (ny) 
- SS 8760120 Byxa för personal 
- SS 8760121 Blus för personal 
- SS 8760123 Klänning för personal

Vill du ha mer information om arbetet i SIS kommitté Sjukvårdstextilier, SIS/TK 332? Välkommen att kontakta Sarah Sim, projektledare på SIS, 08-55 55 20 64, sarah.sim@sis.se eller Jenny Vesterberg, projektassistent, 08-55 55 21 14, jenny.vesterberg

 
Rullatorn fyller 40 år – uppdaterad standard kan främja innovationer
 
 
1978 uppfanns den första rollatorn av handikappkuratorn och uppfinnaren Aina Wifalk i Västerås. Detta gjorde att många äldre och personer med funktionsnedsättning kunde få bättre livskvalitet och ökad självständighet. Nu har det blivit dags att revidera ISO 11199-2.
Du som är intresserad av att påverka arbetet kontakta projektledare Joakim Falk joakim.falk@sis.se, SIS/TK 344 Hjälpmedel.

Läs mer>>
 
Sexleksaker standardiseras – efterfrågas av vården
 
 
Nu startar ett standardiseringsarbete som ska bidra till högre kvalitet och säkerhet på sexleksaker. "En studie visar att incidenterna har ökat bland användare av sexleksaker vilket kan leda till behov av vård samt onödiga samhällskostnader. Detta kan lättare undvikas med hjälp av bättre säkerhetskrav och tydligare konsumentinformation", säger Anna Sjögren, projektledare på SIS, Swedish Standards Institute.

Läs pressmeddelandet>>
 
Debatt: Så säkrar vi svensk handel och export
 
 
Den 14 oktober varje år är det World Standards Day. Den firas i en värld där handelsavtal blivit allt mer av den dagsaktuella politiken. Standarder och standardisering är annars ett område som effektivt verkar i det tysta för vårt välstånds bästa. Det skrev SIS VD Tomas Idermark i en debattartikel i Svensk handel.

Läs artikeln här>>
 
Framtidens transporter - tema i Magasinet S
 
 
Lewis Horne tänker nytt om mobilitet. Med den svenska elbilen Uniti vill grundaren Lewis Horne förbättra världen. Genom att förändra hur vi förhåller oss till bilen och hur vi transporterar oss vill han minska de negativa effekterna av bilismen. Läs ett smakprov ur Magasinet S och följ länken till hela tidningen.

Läs artikeln och Magasin S här>>
 
 
 
 
Nominera en ordförande!
 

Nu öppnar vi nomineringen av utmärkelsen Årets ordförande 2018.

Nominera årets ordförande>>
Nominera årets TK>>
 
 
 
 
 
Utlysning – nya standardiseringsområden?
 
Vinnova har gjort en utlysning av projektmedel för att stärka Sveriges roll inom internationell standardisering. Projekten ska beskriva förutsättningar för och behov av standardisering som kan stärka svensk innovation och konkurrens. Läs mer och sök innan den 1 februari 2019. 

Läs mer >>
 
 
 
 
 
Namnbyte
 
Den projektkommitté som utvecklade ISO 45001 har övergått till att bli en ISO/TC med namn, ISO/TC 283 Occupational health and safety management.
 
 
 
 
 
Tips - ny handbok
 
Missa inte vår nya handbok för implementering av ISO 45001 i små och medelstora företag som nu är klar!

Läs mer här>>
 
 
 
 
 

 
Ny ordförande Evelina Odle har utsetts till ordförande för den senaste tekniska kommittén på SIS, SIS/TK 612 Kvalitetssäkring av sexleksaker, som har som mål att skriva förslag till ny ISO-standard inom området. Evelina jobbar som PR- och produktexpert på MShop och medverkar i flera podd och - radioprogram med fokus på sex, sexualitet och välbefinnande. Dessutom är Evelina är den yngsta ordföranden för en TK på SIS. "Säkerhet och kvalitet på sexleksaker har länge varit en hjärtefråga för mig så därför känns det extremt bra att kunna jobba ännu mer mot det tillsammans med personer som har samma tänk och visioner. Sexleksaker blir mer och mer normaliserade för varje år som går, vilket jag tycker är en väldigt positiv utvecklig. Men det innebär också att vi behöver ställa högre krav på dem för att öka säkerheten för konsumenter och göra det lättare för dem att se vilka tillverkare som faktiskt tänker till innan de producerar."
Vi önskar Evelina varmt välkommen och stort lycka till i sin nya roll!
 
 
 
 
 
Offentlig upphandling
 
Nu börjar arbetet med en ny europeisk standarden för offentlig upphandling som ska främja öppenhet och likabehandling i upphandlingar. Välkommen att ta reda på mer på vårt frukostseminarium den 29 november i SIS lokaler på Torsplan.

Anmäl dig här >>
 
 
 
 
 
SIS i IQ-utskott
 
SIS i IQS utskott Tommy Börjesson, affärsområdeschef på SIS, har blivit invald i IQ Samhällsbyggnads nyttiggörandeutskott. Vi får möjlighet att engagera oss i forskning och innovation för samhällsbyggnad och ta reda på hur SIS kan ta stödja dessa områden.

Läs mer om utskottet>>
 
 
 
 
 
SIS på mässor och event
 
Välkommen att besöka SIS på Kvalitetsmagasinet Live den 29 – 30 november i Stockholm
Läs mer>>

Frukost om arbetsmiljö. SIS medverkar den 4 december i ett seminarium i Stockholm om ISO 45001 med fokus på byggsektorn
Anmäl dig här>>
 
 
 
 
 
Julhandbok - gör gott
 
En standardiserad julgran ska ha barr åt åtminstone ett håll och den ska klara ringdans med minst 50 golvstamp per minut.
Krav på kvalitativt hembakat pepparkakshus och mycket annat erbjuds i denna humorutgåva från SIS! För varje såld bok skänker vi 10 kronor till Stockholms Stadsmission.

Köp en bok>> 
 
 
 
 
 
Nya ordföranden i SIS TK:
 
Ulrik Bergvall, SIS/TK 453 Tillgänglighet och användbarhet i byggd miljö. Hans Månsson, SIS/TK 193 Takprodukter och Taksäkerhet.
Gunilla Franzén, i TK 183 Geoteknik och Geokonstruktion Henrik Persson, i TK 169 Småskalig utrustning värmeproduktion
Lars Björndahl, TK 331 Laboratoriemedicin Kim Dahl, TK 282 Maskinsäkerhet
Karin Davidsson
, TK 517 El- och hybridfordon Klas Gallin, TK 228 Lantbruksmaskiner
Dennis Johansson, TK 460 Bygghissar Ulrik Bergvall, TK 453 Tillgänglighet och användbarhet i byggd miljö Stefan Rydin, TK 158 Läder och skodon Marcus Peterson, återvald, EK 190/191 Betong, Betongprodukter 
Hans Målsson, TK 193 Takprodukter, taksäkerhet
Sofia Palmberg, CEN TC 225, Hand-held, non-electric power tools - Safety
 
 
 
 
 
Är det dags för nästa steg i karriären?
Boka höstens utbildningar
 
För mer information...
 
BOKA  
 
 
 
 
 
 
Spacer