SIS
NUMMER 6 • 2013
Leif Denneberg, Jordbruksverkets generaldirektör och Anna Törnfelt LRF:s ordförande på Gotland tar emot SIS pris för Almedalens mest hållbara evenemang 2013.
 
Bönburgare prisade
i Almedalen
Vi kan äta båda gott och hållbart. Det visade LRF och Jordbruksverket med sitt evenemang ”År 2050 är klimatfrågan löst – vad äter vi då?”, som vann SIS pris som Almedalens mest hållbara evenemang 2013.

Ja, vad äter vi då? Jordbruksverket, Livsmedelsverket och Naturvårdsverket lägger i höst fram en ny rapport om framtidens hållbara matförsörjning.
   Vid Almedalsseminariet gjordes en förhandspresentation av studien, samtidigt som ett exempel på klimatsmart mat tillagades i form av saftiga bönburgare. Köttet i burgarna kom från Sveriges enda klimatcertifierade gård, Ejmunds gård på Gotland. Det blandades upp med svenskproducerade bruna bönor.
   Det fanns också en helt vegetarisk burgare gjord på gula ärter. Hamburgerbrödet var morotsbröd bakat på det gotländska bageriet Eskelunds med lokalt producerade morötter från Widegrens odlingar, berättade LRF:s ordförande på Gotland, Anna Törnfelt, som tog emot priset. Till burgaren bjöds det på rotfruktsjuice gjord av lokala råvaror.
   – Den rapport som vi lägger fram i höst handlar om hur liten klimatpåverkan vår mat ska tillåtas ha 2050. För att uppnå de politiska målen i klimatfrågan krävs att konsumenterna väljer att köpa mer hållbara livsmedel, men idag vet vi att allt mer köps utifrån, sade den andre pristagaren, Jordbruksverkets generaldirektör Leif Denneberg.

Såväl producenter som konsumenter måste ställa om. Konsumenterna ska kunna välja mat utifrån kvalitetssynpunkt och det går att påverka dem utan att använda pekpinnar. Det är vår burgare ett exempel på, menade Leif Denneberg.

Klimatsmart ätande kan vara att minska köttkonsumtionen, att reducera svinnet, att äta säsongsanpassad och närproducerad kost, att följa kostråd samt att äta vegetariskt eller veganskt.

Vad äter då pristagarna själva?
   – Jag har en gård på Gotland och producerar eget lamm-och nötkött, så jag köper inte importerat kött, säger Anna Törnfelt.
   – Jag har dragit ner på köttet, äter mindre kvantiteter men av högre kvalitet, svarar Leif Denneberg.

Vad betyder Hållbarhetspriset för er?
  
– Det är ett bevis för att vi är inne på rätt väg när det gäller att producera livsmedel på ett hållbart sätt. LRF vill stötta producenterna att komma in med sina produkter på den offentliga marknaden, säger Anna Törnfelt.
   – Hållbarhetspriset är ett erkännande för det arbete som Jordbruksverket gör till nytta för konsumenterna. Priset är också en uppmaning till det offentliga Sverige att vara ett föredöme och ta ansvar för att den mat som uppphandlas är klimatsmart producerad, anser Leif Denneberg.

Det vinnande evenemanget i Almedalen 2013 visar ”att det till synes omöjliga är möjligt om vi tänker nytt tillsammans”, skriver juryns i sin motivering. Rapporten och menyn ”får oss att se fram emot år 2050”, heter det. Övriga nominerade för SIS Hållbarhetspris var Försäkringskassan och JAK medlemsbank.

Text: Maritha Sandberg Lööf
REDAKTÖR
Lovisa Krebs
tfn: 08-555 520 20
lovisa.krebs@sis.se

ANSVARIG UTGIVARE 
Susanne Hallberg 
tfn: 08-555 520 19
susanne.hallberg@sis.se
KONTAKT
SIS, Swedish
Standards Institute
118 80 Stockholm
Tfn: 08-555 520 00
Besök:
Sankt Paulsgatan 6
Mail: standardnews@sis.se
Hemsida: www.sis.se
Med SIS Standard News vill vi kommunicera nyttan och värdet med standarder. Har du synpunkter på innehållet eller formen så är du självklart välkommen att kontakta oss. Citera oss gärna men ange källan.